6 tips för säker grillning

Visst har vi haft en alldeles fantastiskt sommar hittills? Varmt och soligt och jag vet en och annan badkruka som inte badat på flera år men som nu kylt ner sin varma kropp. När du nu tänder upp din grill igen efter att den fått vila några några dagar tänkte vi dela med oss med några tips om hur du kan grilla säkert.

Men baksidan är förstås den otroliga torkan i skog och mark. Svåra och okontrollerade bränder har härjat på flera delar i landet trots att vi faktiskt fått några ordentliga regnskurar under de senaste dagarna.

Det har gått så långt att Länsstyrelsen har utlyst eldningsförbud i hela landet. I dagarna har detta lättats upp en aning, dvs i vissa delar av landet får man nu grilla i egen trädgård, mendan släckningsarbete fortfarande pågår i andra delar av landet.

2.Använd plats avsedd för att grilla

Det som gäller är alltså att använda en grill, spritkök eller byggd grillplats som du ska laga mat över öppen eld. Se också till att byggnader, buskar och träd är på tryggt avstånd från grillplatsen, minst 5 meter. Placera heller inte grillen nära ett öppet fönster eller under tak. Grillen ska helst stå på ett plant underlag vars material i sig inte kan utgöra bränsle.

2. Skippa tändvätskan

Tändvätskan skapar stora lågor som lättare går överstyr och kan skapa ett okontrollerat brandförlopp. Tänd i stället grillen med alternativa grilltändare såsom Kotten eller eltändare. Det är dessutom mycket bättre för miljön och innehåller inga onödiga kemikalier.

3. Se till att ha vatten till hands för släckning

Ha alltid en hink vatten i närheten av grillen, speciellt nu när det är så torrt och varmt. Blöta granruskor är också bra att förbereda i närheten.

4. Använd inte engångsgrillar

Det är många bränder som startats av engångsgrillar. Dessa är inte att betrakta som en säker grillplats. Om du ändå måste använda engångsgrill, se till att den är ordentligt släckt när du kastar den eller lägg den i de behållare som idag finns i många parker, avsedda för just engångsgrillar.

5. När du grillat färdigt

Kontrollera noggrant att glöden är helt släckt. Briketter kan glöda på insidan även fast du hällt vatten över dem. Låt grillen stå med locket på eller dränkt i vatten. När du kan hålla kolen i händerna utan att bränna dig är det fritt fram att slänga den.

6. Om Olyckan ändå är framme

Rädda – Larma – Släck. Se till att människor och djur är på avstånd från den spridna elden. Ring sedan 112 och därefter börja släck själv

I övrigt gäller att vi följer grillens bruksanvisning och att vi aldrig lämnar grillen obevakad.