Egenskaper och innehåll

Kotten är inte bara vacker att se på. Den är också mer än dubbelt så effektiv som andra braständare på marknaden. Den brinner nämligen med en betydligt högre temperatur än andra braständare. Dessutom delar den med sig av stearinet till veden runtomkring, vilket gör att du kan tända en hel brasa med en enda kotte utan något annat än torr brasved och en tändsticka.

Med en enda kotte du har du en varm och skön brasa inom någon minut.

Kottarna kommer från de norrländska skogarna och skogsodlingarna. När fröet från kotten tillvaratas för att plantera nya träd blir det en öppen tom kotte kvar. Det är den tomma kotten vi använder. På så sätt gör vi en nytta även för skogsindustrin så att hela trädet tillvaratas.

Vi specialbehandlar kotten enligt en väl beprövad process som testats och förfinats under flera år. Processen håller vi för oss själva men det är ingen hemlighet att vi behandlar kotten med stearin från Delsbo Candles. Svanenmärkta stearinljus som av olika anledningar inte duger till försäljning ute i handeln tillvaratar vi och smälter ner.

Vår fabrik ligger i Älandsbro strax norr om Härnösand precis vid havet.

  • Kottarna plockas i specifika skogar runt om i Sverige. Varje plockning är ursprungsmärkt då man vill veta exakt varifrån den kommer. Ur kotten plockas fröna för att sedan bli nya tallplantor. Det är här vi köper kottarna som annars hade slängts eller eldats upp.
  • Stearinet kommer från en fabrik som gör svanenmärkta ljus. Tillverkningen sker så att en vit kärna stöps för att sedan doppas i färgat stearin. I vissa fall blir ljusen missformade och då kan de inte återanvända stearinet eftersom färgerna är blandade. Istället för att de missformade ljusen slängs så återvinner vi stearinet.
  • Förpackningen är designad, tillverkad och packad i Sverige. En del av förpackningarna är packade av Scouter som fått bidrag till sin scoutkår.
  • Läderhandtaget är tillverkat av återvunnet läder. Ur en soffa fick vi fram tusentals handtag.