Örtmarinerade grillade grönsaker med matig grekist sallad och tzatziki
Ingredienser
Marinad
- 2 dl olivolja
- Saften av 1 citron
- Färska örter, gärna de som vissnat lite och använd även skälkarna. Vi använde persilja, basilika och gräslök
- Salt
- Peppar
Grekisk sallad
- 1 gul paprika
- 1 röd paprik
- 1 tråg körsbärstomater
- 1 gurka
- 1 rödlök
- 1 påse babyspenat
- 1 påse blandade salladsblad
- 2 dl gröna urkärnade oliver
- 1 pkt fetaost
- 1/2 dl olivolja
- Saften av 1/2 citron
- Några droppar vitvinsvinäger
- Ett par kvistar färsk timjan (endast småblad, ej skälkar)
- 1 dl finhackad bladpersilja
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- Chiliflakes
- Salt
- Svartpeppar
Tsatsiki
- 1 liten burk turkisk yoghurt
- 1 gurka
- 2 vitlöksklyftor
- Salt
- Svartpeppar
Grönsaker att grilla
- 2 st Aubergine
- 10 sparris Sparris
- 1 Zucchini
Gör så här
Förberedelser
- Skiva aubergine i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem i en form och salta. Lägg sedan någon form av tyngd på. Låt den ligga under tyngd i ca 30 minuter tills du ser att den avgett en del vätska.
- Riv gurkan, lägg i ett durkslag, salta och låt stå i ca 30 minuter. Krama sedan ur så mycket vätska det går.
- Häll upp olivolja, citron, vinäger, samt alla kryddor till salladen i en skål. Skiva rödlöken tunt och lägg ner i bunken tillsammans med den finhackade vitlöken. Låt sedan stå medan du grillar så blir rödlöken lite lätt picklade och mildare i smaken.
- Mixa ingredienserna till örtoljan. Gör med fördel dubbel sats och förvara sedan i kylskåpet
Grillade grönsaker
- Skiva zucchini i 1/2 cm tjocka skivor.
- Skär av ca 4 cm i roten på sparrisen
- Blanda zucchini, och sparris med örtoljan.
- Häll bort den avrunna vätskan från auberginen och gnid in dem med örtoljan.
- Tänd grillen med Kotten
- Grilla grönsakerna tills de får fina grillränder
Grekisk sallad
- Skär paprika och gurka i cm-tjocka små kuber, halvera tomaterna, lägg ner grönsakerna i skålen tillsammans med rödlöken och kryddorna
- Vänd ner spenat och sallad och smulad ner fetaosten
- Halvera oliverna och lägg ner dem skålen, blanda väl
- Dekorera gärna med lite finhackad persilja
Tzatziki
- Lägg den väl avrunna gurkan i en skål, bland med yoghurt och vitlök.
- Smaka av med salt och peppar.
Top