Örtmarinerade grillade grönsaker med matig grekist sallad och tzatziki

Ingredienser

Marinad

  • 2 dl olivolja
  • Saften av 1 citron
  • Färska örter, gärna de som vissnat lite och använd även skälkarna. Vi använde persilja, basilika och gräslök
  • Salt
  • Peppar

Grekisk sallad

  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprik
  • 1 tråg körsbärstomater
  • 1 gurka
  • 1 rödlök
  • 1 påse babyspenat
  • 1 påse blandade salladsblad
  • 2 dl gröna urkärnade oliver
  • 1 pkt fetaost
  • 1/2 dl olivolja
  • Saften av 1/2 citron
  • Några droppar vitvinsvinäger
  • Ett par kvistar färsk timjan (endast småblad, ej skälkar)
  • 1 dl finhackad bladpersilja
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • Chiliflakes
  • Salt
  • Svartpeppar

Tsatsiki

  • 1 liten burk turkisk yoghurt
  • 1 gurka
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt
  • Svartpeppar

Grönsaker att grilla

  • 2 st Aubergine
  • 10 sparris Sparris
  • 1 Zucchini

Gör så här

Förberedelser

  1. Skiva aubergine i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem i en form och salta. Lägg sedan någon form av tyngd på. Låt den ligga under tyngd i ca 30 minuter tills du ser att den avgett en del vätska.
  2. Riv gurkan, lägg i ett durkslag, salta och låt stå i ca 30 minuter. Krama sedan ur så mycket vätska det går.
  3. Häll upp olivolja, citron, vinäger, samt alla kryddor till salladen i en skål. Skiva rödlöken tunt och lägg ner i bunken tillsammans med den finhackade vitlöken. Låt sedan stå medan du grillar så blir rödlöken lite lätt picklade och mildare i smaken.
  4. Mixa ingredienserna till örtoljan. Gör med fördel dubbel sats och förvara sedan i kylskåpet

Grillade grönsaker

  1. Skiva zucchini i 1/2 cm tjocka skivor.
  2. Skär av ca 4 cm i roten på sparrisen
  3. Blanda zucchini, och sparris med örtoljan.
  4. Häll bort den avrunna vätskan från auberginen och gnid in dem med örtoljan.
  5. Tänd grillen med Kotten
  6. Grilla grönsakerna tills de får fina grillränder

Grekisk sallad

  1. Skär paprika och gurka i cm-tjocka små kuber, halvera tomaterna, lägg ner grönsakerna i skålen tillsammans med rödlöken och kryddorna
  2. Vänd ner spenat och sallad och smulad ner fetaosten
  3. Halvera oliverna och lägg ner dem skålen, blanda väl
  4. Dekorera gärna med lite finhackad persilja

Tzatziki

  1. Lägg den väl avrunna gurkan i en skål, bland med yoghurt och vitlök.
  2. Smaka av med salt och peppar.